Jeg er tilbage efter en skøn rundrejse til Macchu Picchu, Lake Titicaca, Copacabana, Tiwanaku og La Paz i Bolivia. En rejse som ville tage flere timer at beskrive, så jeg vil blot skrive ét ord: Magisk!

Blommesæsonen har sat ind, så vi er i gang med at lave blommemarmelade, blommesaft og sælge blommer på torvet i Marcapata. Vi har også skabt julestemning i den lille by med Elins hjemmebagte vanillekranse, chokoladekager og æbleskiver. Der var kø til vi løb tør, de har selvfølgelig aldrig set en æbleskivepande før, så der var mange spørgsmål, og forespørgelser på opskrifter.

Antonio har fået “rockerring” i næsen, da han bliver ved med at bryde ud af indhegningen. Han ser lidt sej ud, og næsten stolt 🙂 – Elin kunne ikke finde en grisering, så hun indkøbte en tyrering i Cusco, den passer ganske vist ikke perfekt til en grisetryne, men når blot man sætter den lidt på skrå i det ene næsebor, så er det ikke så ringe endda, og nu bliver han hjemme 🙂

Blomsterbedet skal også ordnes,  (Læg venligst mærke til sol og korteærmer…hehehe) – og det hjalp Fresia mig med, Salominas yngste datter. Vi er blevet bedste venner, hun lærer mig spansk, og jeg lærer hende dansk… Kom K-nol…kom kom Nold… lyder der fra kålrækkerne, mens hun slæber rundt med Elins hund Knold, som ser lettere befippet ud.

Derudover har vi haft en vidunderlig dag med børnene fra Amachu, hvor vi bagte julekager, spiste æbleskiver igen igen, legede med Lego og lavede perlekæder til den store guldmedalje. Perlerne var dels mine egne, og dels givet til mig af søde Helen fra Beadhouse i København og min dejlige veninde Deborah Herbert. Det var helt klart overvægten i bagagen værd, at se 8 glade børn vandre hjem med en stor pose peperkager i hånden, perlearmbånd og kæder i massevis og kakaoskæg til over ørerne. Skøn dag.

Jeg har ydermere været en tur i skole oppe i Marcapata, hvor jeg delte blyanter og farver ud til seks klasser, alt sammen havde jeg haft med fra Danmark. (Tak til Papirkælderen på Nørrevold og Bog & Idé på Købmagergade i København.) Så fik jeg undervist lidt i engelsk, og det drejede sig selvfølgelig om miljø og økologi. Jeg startede ud med at sige, at jeg havde en besked fra Pacha Mama/Moder jord: ” Pacha Mama spiser IKKE plastik” og så måtte jeg fortælle dem, at plastik kan være op til 100 år om at blive nedbrudt, og at de skal lære deres forældre at bruge skraldespande, og genbruge. Både lærer og elever var interesseret og overrasket, for man har jo altid kunne smide alt i naturen, indtil Peru blev oversvømmet med produkter, som ikke blot forsvinder af sig selv på et par uger. Konklusion: Hele denne verden befinder sig i en bevidsthedsgørelse, som starter med os selv, og vi skal alle igennem den, og vi ser det først, når vi er klar til at se det, så er det pludseligt så helt og aldeles ganske vist! – og hvor ville det være rart med lidt samarbejde fra industrien…

Vi har lige modtaget biodynamiske frø fra Danmark, sponseret af Urtegartneriet og Den Biodynamiske Forening. Men skal først komme med en frygtelig masse dokumentation på, at frøene er  i orden. Jeg kan ikke lade være med at smile, for jeg ved, at det sikkert er de bedste frø, der nogensinde er blevet importeret til Peru. Jeg henter dem i Cusco i morgen, og har dokumentationen i orden 😉
Vi holder dansk jul med bål i haven hos Elin d. 24, og mon ikke jeg så stikker af til Cusco d. 25 og fester peruviansk jul i champagne!

I ønskes alle en rigtig dejlig og glædelig jul.

Kærlige hilsner
Eva